Van kiút az alkoholizmusból, fontos a felismerés.

Szponzorált tartalom

alkoholbetegség

alkoholbetegség

Egyes becslések szerint ma hazánkban több mint egymillió alkoholista él, egyre több közülük a fiatal és a nő. Az alkoholizmus óriásig probléma, a betegségnek nemcsak fizikai, hanem lelki és spirituális vetülete is van. Amikor valaki felismeri, hogy problémája van az alkohollal és a gyógyulás útjára szeretne lépni, fontos, hogy olyan helyen tegye ezt meg, ahol a betegség egészével foglalkoznak.
Ilyen hely a Felépülők Családi Felépülési Központ, ahol az 1950-es években elterjedt Minnesota-módszer alapjain kínálnak 28 napos terápiás, bentlakásos programot.

De hogy kit is nevezünk alkoholistának? Az alkoholbetegség az orvosi definíciók szerint egy olyan szenvedélybetegség, mely az alkohol kitartó fogyasztásával jár a negatív következmények dacára. Az viszont, hogy valaki alkoholt iszik, nem jelzi előre az alkoholizmus kialakulását. És arra sincs pontos metódus, hogy milyen a szükséges mennyiség és gyakoriság az alkoholizmus kialakulásához. Ez azonban nem egy egzakt dolog és sok esetben ez az, ami hátráltatja a betegség felismerését.

Az alkoholbetegség tünetei nem mindig egyértelműek a külvilág számára. A WHO ajánlásai szerint a nők esetében heti 14, a férfiaknál pedig heti 21 egység alkohol az, ami még nem jelent gondot. Ez az ajánlás azonban nem veszi figyelembe azt, hogy az alkohol addiktív, tehát függőséget okozó anyag. Azaz, ha valaki rendszeresen fogyaszt alkoholt, akkor megvan a valószínűsége, hogy pszichésen és fizikailag is függővé válik. Amikor pedig valaki hozzászokik az alkoholhoz, akkor egyre nagyobb mennyiség szükséges ahhoz, hogy ugyanazt a hatást, érzést elérje. A kulcs abban van, hogy az ember egyre jobban és egyre többet szeretne belőle.

Az alkoholbetegséggel kapcsolatban érdemes azt is megjegyezni, hogy mindenkinek megvan a maga toleranciaszintje. Ha valaki rendszeresen iszik, akkor kockázati ivónak tekintik és hosszútávon megnőhet a toleranciaszintje, ez később pedig függőség kialakulásához vezethet. A függőség esetében vannak genetikai tényezők is, melyek szerepet játszhatnak a kialakulásban, azonban nem szabad csak erre fogni az alkoholizmust. Bizonyos személyiségjegyek is mutatják, hogy valaki hajlamosabb arra, hogy kialakuljon nála a függőség. Érzékenyebb, depresszióra hajlamos embereknél gyakoribb az alkoholizmus.

Maga a toleranciaszint azt jelenti, hogy mekkora az az alkoholmennyiség, amit probléma nélkül el tudunk fogyasztani. Ez sok mindentől függ, az életkorunktól, testsúlyunktól, a nemtől, genetikától és így tovább. Azonban az mindenkinél jelen van, hogy ha rendszeresen fogyaszt alkoholt, akkor ez a szint emelkedik. Olyan ez, mint az edzés, természetesen ellenkező előjelű hatással. Ha pedig nő a toleranciaszint, akkor egyre több alkoholra lesz szükség ugyanazon hatás eléréséhez.

Az alkoholizmus kezelhető, egy olyan betegség, ami 70-75 százalékos hatékonysággal gyógyítható. Az első lépés a probléma felismerése, és az, hogy betegségként tekintsen az érintett a problémájára. A Felépülők Családi Felépülési Központban egy 28 napos terápiát kínálnak az érintetteknek, mely az 1950-es években elterjedt Minnesota-modellen alapul. Itt tapasztalt, saját élményekkel bíró szakemberek segítenek az alkoholbetegség leküzdésében. Megtanítják azokat a módszereket, melyek segítenek abban, hogy az alkoholbeteg elhiggye, hogy élhet józan életet élete végéig. Fontos, hogy olyanok nyújtanak segítséget a Felépülők Családi Felépülési Központban, akik maguk is gyógyult alkoholisták. Az alkoholbetegség sajnos egyre több ember, család életét keseríti meg.

Azonban nem szabad azt gondolni, hogy nincs megoldás, nincs kiút. A Felépülők Családi Felépülési Központ ezt a kiutat kínálja, egy olyan 28 napos bentlakásos terápiát, ami 70-75 százalékos gyógyulási esélyt kínál.